Мудрий Амосов поруч з Ярославом Мудрим: слово про незабутню людину (до 100-річчя з дня народження академіка М.М. Амосова) - Трахтенберг, І.М. (Вісник НАН України, 2013)
У грудні цього року наукова спільнота не лише України, а й усього світу відзначає 100-річчя від дня народження видатного українського кардіохірурга, вченого-новатора в галузі медицини й біокібернетики, знаного літератора і громадського діяча, академіка НАН України і НАМН України Миколи Михайловича Амосова. Пам’яті цієї надзвичайної людини присвячено короткий нарис його давнього друга і колеги, в якому автор ділиться з читачами своїми спогадами та розмірковує про значущість інтелектуальної спадщини М.М. Амосова.