Вплив гормональних ін'єкцій на параметри якості та кріорезистентність сперматозоїдів білого товстолобика (Hypophthalmichthys molitrix, Val. 1844) - Буцький, К.І.; Пуговкін, А.Ю.; Копєйка, Є.Ф. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2014)
Досліджено вплив різних видів гормональної стимуляції завершальних етапів гаметогенезу білого товстолобика (Hypophthalmichthys molitrix, Val. 1844) на якість його сперми. Препарати використовувались у наступному дозуванні: гіпофіз – 2,5 мг/кг; «Сурфагон» – 1 мкг/кг з «Метоклопрамідом» – 5мг/кг; «Овопель» – 0,5 гранули/кг. Встановлено, що після стимуляції плідників сумішшю «Сурфагону» та «Метоклопраміду» концентрація клітин у спермі була вище, ніж після стимуляції препаратом «Овопель» або гіпофізом сазана, та складала (9,7 ± 0,9); (10,7 ± 0,8); (13,3 ± 0,9) млрд/мл відповідно. Концентрація АТФ у сперматозоїдах після стимуляції цим препаратом також збільшилася майже удвічі та складала (51,9 ± 2,1) нмоль/мг білка, а препарата «Овопель» та гіпофіза сазана – (18,5 ± 0,7) та (30,3 ± 4) нмоль/мг білка. Більш висока концентрація активно рухливих сперматозоїдів після кріоконсервування може свідчити про відносно високу якість цієї сперми.