Аналіз термогазодинамічного стану Нового безпечного конфайнменту і об’єкта «Укриття» (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 15 січня 2014 р.) - Круковський, П.Г. (Вісник НАН України, 2014)
Розглянуто конструкцію і призначення Нового безпечного конфайнменту, який нині будується на Чорнобильській АЕС біля об’єкта «Укриття». Для забезпечення тривалої експлуатації комплексу обґрунтовано необхідність аналізу та прогнозування сумісних термогазодинамічних і вологісних процесів у конфайнменті. Розроблено тривимірну комп’ютерну модель, яка дала змогу перевірити працездатність системи вентиляції в потенційно можливих кліматичних умовах та у разі відмови вентиляційного устаткування. Наведено результати застосування розробленої моделі для прогнозування поширення радіоактивного пилу в повітряному об’ємі та утворення конденсату на поверхнях конфайнменту і об’єкта «Укриття».