Кластери і технологічні платформи як механізми розвитку економіки України - Смертенко, П.С.; Чернишев, Л.І.; Білан, І.І.; Солонін, Ю.М.; Гороховатська, М.Я.; Кульчицький, І.І.; Кот, О.В.; Бойко, Н.В. (Вісник НАН України, 2014)
Для сталого розвитку економіки України необхідне використання всіх можливостей наявних механізмів інноваційного розвитку, зокрема кластерів і технологічних платформ. Застосування цих форм має ґрунтуватися на поєднанні загальнонаціонального та регіонального розвитку. Кластер у класичній формі спирається на географічне розташування, тому більшою мірою відповідає регіональній політиці, тоді як технологічна платформа формується згідно з галузевими ознаками і відповідає загальнонаціональному розвитку. Показано, що реалізація наукових розробок вимагає об’єднання зусиль та ресурсів усіх учасників ланцюга, від наукової ідеї до продажу прав інтелектуальної власності, товарів і послуг. Технологічні платформи слугують саме цій меті, сприяючи підвищенню конкурентоспроможності, сталому розвитку й виробництву товарів та послуг світової якості. Наведено приклади технологічних платформ, які почали формуватися в Україні. Звернено увагу на необхідність удосконалення юри дичних та правових норм для створення і функціонування технологічних платформ і кластерів в Україні.