Інформаційна технологія невербального спілкування людей з вадами слуху - Крак, Ю.В.; Кривонос, Ю.Г.; Бармак, О.В.; Тернов, А.С. (Інститут проблем штучного інтелекту МОН України та НАН України, 2008)
Пропонується концепція комплексної інформаційної технології невербального спілкування українською мовою жестів людей з вадами слуху, як між собою, так і з іншими людьми.