Аспекти екогеософської парадигми - Зубаков, В. (Вісник НАН України, 2003)
Автор проводить порівняльний аналіз двох постановок проблеми виживання людства — «слабкої» та «сильної» — і наводить аргументи на користь другої. З цього випливає висновок: людство зможе вижити, якщо створить нову постцивілізаційну соціально- екологічну організованість (термін В.І. Вернадського).