На роздоріжжях інформатики - Лем, С. (Вісник НАН України, 2003)
Польський письменник Станіслав Лем відомий передусім як фантаст, книги якого стали явищем великої літератури ХХ ст. Але він є також автором багатьох науково- популярних та есеїстичних творів, автобіографічної прози. Виступає Станіслав Лем і як філософ, культуролог, футуролог. Одна з останніх його книг — «Мегабітова бомба» (1999) — поєднала написані в різні роки есе, присвячені проблемам інформатики і комп'ютерних технологій. Нині, коли людство виходить на новий виток глобальної інформатизації, роздуми письменника над цими проблемами примушують ще раз усвідомити, наскільки стрімко наростає ризик входження людства у небезпечний «світ антиутопій». Друкуємо два есе з книги С. Лема в українському перекладі, а також статтю українського вченого, який розвиває порушену тему в контексті сучасних реалій.