Діаграма стану системи Mg–B при тиску 2 GPa - Туркевич, В.З.; Пріхна, Т.О.; Козирєв, А.В. (Физика и техника высоких давлений, 2008)
Методами гартування від високих тисків, рентгенівського аналізу і скануючої електронної мікроскопії проведено експериментальне вивчення фазових рівноваг в подвійній системі Mg–B при тисках 2–4 GPa. Експериментальні результати було використано для знаходження невідомих параметрів в феноменологічних моделях фаз, що конкурують при високих тисках. Виконано термодинамічні розрахунки і побудовано діаграму стану системи Mg–B при тиску 2 GPa. Система характеризується наявністю п’яти евтектичних рівноваг, при цьому бориди MgB₂, MgB₄, MgB₇ і MgB₂₀ плавляться конгруентно. Фаза MgB₁₂ під тиском 2 GPa є метастабільною.