Інтелектуальний капітал — найважливіший ресурс нації : виступи Б. Патона, А. Наумовця, Ю. Пахомова на Інтелектуальному форумі України (Вісник НАН України, 2003)
27 лютого ц. р. у Києві відбувся Інтелектуальний форум України, ініціаторами скликання якого виступили Фонд інтелектуальної співпраці «Україна — ХХІ століття», Національна академія наук України та Спілка ректорів вищих навчальних закладів України. За задумом організаторів цього зібрання воно покликане об'єднати творчі зусилля інтелігенції та підвищити її роль у розв'язанні нагальних проблем сучасного життя, подоланні кризових явищ, зміцненні матеріальних і духовних основ нашої держави. Саме ця думка була провідною у виступах його учасників — відомих представників науки і культури, громадських і політичних діячів. Друкуємо вступне слово президента НАН України академіка Б.Є. Патона на відкритті форуму, виступи академіка-секретаря Відділення фізики і астрономії НАН України академіка НАН України А.Г. Наумовця та директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України академіка НАН України Ю.М. Пахомова, а також текст звернення учасників форуму до громадськості, Президента України, Верховної Ради і Кабінету Міністрів України.