Еволюція вірусів : спроба нелінійного прогнозу - Кордюм, В. (Вісник НАН України, 2003)
Історично усталене поняття «віруси» навіть сьогодні найчастіше пов'язують з інфекційними процесами, які в основі своїй реально чи потенційно патологічні. Однак традиційне уявлення, ніби єдиною властивістю вірусів є здатність викликати хвороби, в останні два десятиліття стрімко розмивається наростаючою лавиною експериментального матеріалу. І те, що тепер називають вірусами, дедалі менше відповідає первісному тлумаченню цього поняття. Звідси — необхідність визначити справжнє місце і роль вірусів у природі.