Образотворчі традиції на заході Українського Лісостепу в VІІ – напочатку VІ ст. до нар. Хр.: витоки і причини трансформації - Бандрівський, М. (Археологический альманах, 2010)
В статті аналізуються предмети з поселень та могильників середньодністровської (західноподільської) групи, які прикрашені зображеннями частин тіл тварин, птахів та ін. Зроблено спробу обгрунтувати існування на заході Українського Лісостепу ранньої і пізньої релігійно-образотворчих традицій. В ранній з них особливо відчутними були центральноевропейські і, в меншій мірі, вже затухаючі егейсько-анатолійські (в т.ч.хетські) впливи. Натомість, в пізній, реформованій на середньодніпровській та передкавказьких територіях, простежуються впливи з урарто-асирійського середовища. Носії ранньої і пізньої релігійно-образотворчих традицій могли представляти собою на Середньому Дністрі, як припускаемо – історичній Невриді, пласт місцевої лісостепової вершницької аристократії, для задоволення потреб якої й виготовлялися художньо оздоблені речі.