Спогади як джерело дослідження нацистського окупаційного режиму на Кіровоградщині (1941–1944 рр.) - Михайлюк, М. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті на основі спогадів очевидців аналізується функціонування нацистського окупаційного режиму на Кіровоградщині. Основна увага акцентується на проблемах евакуації матеріальних і людських ресурсів, мобілізації на фронт, німецько-українських відносинах, Голокості. Розглядається релігійне питання, а також функціонування соціально-економічної інфраструктури регіону, життя та побут місцевого населення