Документальний фонд з обліку людських втрат Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років як джерело з вивчення проблеми радянських військових мобілізацій 1943 – 1944 рр - Рибченко, Л. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
Розглядаються загальні тенденції мобілізаційної політики на період початку визволення України та аналізуються її нововведення у частині мобілізації населення з щойно визволених територій. На конкретних прикладах висвітлюється процес мобілізації та використання нового поповнення у ході боїв. Зроблено висновок про невідповідність фактичного проведення мобілізацій задекларованим правилам.