Архіви як простір конструювання колективної пам’яті регіональної спільноти - Чиркова, М. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
В статті розглянуто діяльність регіональних архівів щодо формування та організації Національного архівного фонду (НАФ) як однієї з важливих частин соціальної пам’яті, а також актуалізації його інформації про знакові історичні події як необхідного елемента сучасної гуманітарної політики. Історична пам’ять регіональної спільноти є, з одного боку, інструментом творення регіональної ідентичності і регіонального культурного простору, а з іншого, – механізмом їх відтворення в історичному процесі, передачі досвіду для використання його позитивних складових.