Селянство Донбасу 1920 – 1930-х рр. в історичній пам’яті «краю вігілля та металу» другої половини ХХ – початку ХХІ ст - Волошенко, В. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті розглянуто особливості формування у Донбасі протягом 1960-х – 2000-х рр. публічної пам’яті про минуле селянства регіону у 1920-х – 1930-х рр. Окрему увагу звернуто на специфіку вибору тем та джерел у науковому та популярному краєзнавстві. Проаналізовано вплив офіційної ідеології на конструювання знань про історію селянства. Зазначено зв’язок між способами усвідомлення історії та формуванням колективних ідентичностей.