Образ Донбасу в сучасних наукових дослідженнях: зміна парадигми чи повторення пройденого - Темірова, Н. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
Історіографія історії одного з регіонів України – Донбасу – відносно молода. Проте вона є дуже щільною, що дозволяє здійснити співставлення двох науково-історичних традицій: радянської й сучасної української. В центрі уваги – проблематика досліджень історії регіону. З початку 1990-х рр. порівняно з радянською добою тематичні акценти змінилися, але переважна більшість досліджень виконані на рівні факту, їм бракує концептуальності.