Підсумки загальних переписів населення 1959–2001 рр. як джерело вивчення регіональних етнічних процесів в Україні - Воронко, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті проаналізовано інформаційний потенціал підсумків загальних переписів населення як основного статистичного джерела для комплексного вивчення етнодемографічних та етносоціальних процесів в Україні та регіонах в другій половині ХХ ст. Визначено основні методологічні засади програм вітчизняних загальних переписів 1959–2001 рр. охарактеризовано підсумкові публікації їх матеріалів. Досліджено джерелознавчу цінність як опублікованих, так і архівних переписних видань для вивчення змін у статево–віковому складі, соціальній структурі, професійно-галузевій зайнятості та рівні освіти представників основних етнічних груп, соціально-демографічних наслідків етнічної міграції та особливостей етношлюбних та етномовних процесів. Запропоновані рекомендації щодо більш ефективного залучення опублікованої статистичної інформації підсумків переписів та відповідних архівних відомостей до історичних досліджень регіональних етнічних процесів в Україні.