Залучення молодших школярів до активної діяльності з вивчення історії рідного краю та довкілля - Кононська, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
В статті розглянуто досвід вчителів Малищини з залучення молодших школярів до активної діяльності з вивчення історії рідного краю та довкілля. Розкривається доцільність використання в навчальному процесі матеріалу про свій родовід, населений пункт, природу, населення, господарство, історію та культуру рідного краю з пізнавальною, виховною, практичною метою. Зазначено, що місцевий матеріал на уроках та в позашкільній роботі з молодшими школярами допомагає розкриттю загальних закономірностей явищ, які вивчаються, підвищує інтерес і глибину розуміння навчального предмету. Пошукова діяльність дає значні можливості для збагачення учнів новими знаннями та сприяє формуванню активної життєвої позиції.