Інформаційне повідомлення (Вісник НАН України, 2002)
16 січня в Києві відбулася Ювілейна сесія Загальних зборів Національної академії наук України, присвячена 50-річчю початку експлуатації першої в Україні і континентальній Європі електронно-обчислювальної машини. На сесії виступив президент НАН України академік НАН України Б. Є. Патон. Доповідь «50 років української інформатики» зробив академік-секретар Відділення інформатики НАН України, директор Інституту кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України академік НАН України І. В. Сергієнко. Зі спогадами про події, пов'язані зі створенням «МЭСМ», виступили вчені, причетні до її народження, — член-кореспондент НАН України Б. М.Малиновський, доктор фізико-математичних наук З. Л. Рабинович та інші науковці.