"Не спокушаючись жагою відкриття нових фактів…": до 175-річчя від дня народження М. М. Бекетова - Боярська, Л. (Вісник НАН України, 2002)
Ім'я Миколи Миколайовича Бекетова в історії науки по праву стоїть поруч з іменами таких видатних природознавців середини ХІХ ст., як Д.І. Менделєєв, О.М. Бутлеров, І.М. Сєченов, В.В. Марковников, К.А. Тімірязєв... Тридцять два роки Бекетов віддав Україні, заснувавши у Харківському університеті фізико-хімічний науковий напрям і створивши першу в Європі фізико-хімічну наукову школу, яка виховала цілий ряд відомих учених України і Росії. Йому належать видатні наукові відкриття у галузі неорганічної і фізичної хімії, що стали підвалинами цих наук у ХІХ ст.