Хатній музей Івана Гончара як недержавний осередок вивчення локальної історії: “Україна та українці” - Патлань, Ю. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
У статті розглянуто виникнення хатнього музею (1959–1993) Івана Гончара (1911–1993) як результат особистісного зростання і національного становлення скульптора та художника, склад документів меморіального архіву І.М. Гончара, роль музею в фіксації усної, речової, фотодокументальної локальної та регіональної історії України, створення історико-етнографічного мистецького альбому «Україна та Українці» за рукописами І.М. Гончара 1970-х–1990-х рр.