Цигани/роми в проблемному полі локальної історії (методологічні підходи) - Зіневич, Н. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
В статті розглянуто методологічні засади дослідження локальних соціокультурних форм буття циган/ромів. Дисперсний характер розселення етносу обумовлює поліваріантність етносоціальних моделей розвитку циганської культури. Охарактеризовано еврістичні можливості локальної історії, як специфічної стратегієї дослідження з орієнтацією на методи, адекватні образу соціальності, побудованій на різнорідному грунті дискретної, гетерогенної, мозаїчної соціокультурної реальності. Окреслено напрацювання і перспективи дослідження циганознавчої тематики, зокрема, специфічність буття людини у локалізованих соціокультурних середовищах, в проблемному полі локальної історїї.