Цигани Охтирщини (за матеріалами усних джерел та родинних фотоархівів) - Сторожко, Т.; Зіневич, Н. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2009)
В статті за родинними фотоальбомами та усними джерелами досліджуються долі трьох циганських сімей, які поклали початок сучасному циганському населенню Охтирського району Сумської області. Продемонстровано, що в поєднанні з усними розповідями фотографія допомагає реконструювати сторінки минулого, зробити логічнішою та цільнішою життєву історію однієї особи, родини, окремої групи людей, зокрема циган Охтирщини.