Матеріали фіскального, поліційного та церковного обліку, як джерело з соціальної історії запорозького козацтва XVIII століття - Мільчев, В. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
У статті на основі аналізу представницької кількості статистичних джерел із архівів України, Польщі та Російської Федерації було розглянуто впровадження практик обліку різних станів населення Запорожжя за часів Нової Січі та в пост-січовий період історії цієї козацької громади. Здійснено порівняльний аналіз аналогічних практик у інших козацьких військах Російської імперії XVIII ст. Запропоновано висновок щодо високого рівня інформативності даного виду джерел для проведення реконструкції соціальної історії запорозького козацтва.