Першовідкривач теплового руху атомів і молекул : до 130-річчя від дня народження Маріана Смолуховського - Габович, О. (Вісник НАН України, 2002)
Гіпотеза про існування атомів, з яких складається речовина, виникла ще у стародавніх греків за античних часів (Демокріт і Левкіпп, V ст. до н.е.). Але до середини XIX століття вона залишалася тільки одним із можливих варіантів будови Всесвіту. Ґрунтуючись на дослідних даних, накопичених наукою на той час, можна було б так само успішно пояснювати механічні, теплові та електричні явища на підставі безперервності матерії, щоразу вводячи відповідну гіпотетичну рідину, яка, на думку теоретиків, щільно заповнювала тривимірний евклідів простір класичної фізики. Отож, здавалося слушним відкидати атомну концепцію як зайву і зовсім не обов'язкову. І тільки на початку ХХ століття атомно-молекулярна гіпотеза будови речовини одержала чітке наукове обґрунтування. Це стало можливим завдяки дослідженням двох геніальних фізиків. Одним з них був славнозвісний Альберт Ейнштейн, другим — професор фізики Львівського університету Маріан Смолуховський.