Одна з думних ремінісценцій у трилогії Михайла Старицького "Богдан Хмельницький" - Марценішко, В.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Стаття присвячена комплексному дослідженню думи “Про Олексія Поповича” та пов’язаного з нею сюжетного інваріанту у трилогії Михайла Старицького “Богдан Хмельницький”. Трансформації сюжетно-образного матеріалу думи у трилогії проаналізовано на структурному і семантичному рівнях. Розглянуто сюжетно-змістові та художньо-стилістичні особливості аналізованих творів, зокрема, з’ясовано специфіку вияву мотиву покаяння і спасіння.