Художня інтерпретація теми морських походів козаків в історичних романах 50–60-х рр. хх ст. - Даниленко, Л.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
У статті досліджено інтерпретацію теми морських походів козаків в історичних романах І. Ле “Хмельницький”, П. Панча “Гомоніла Україна”, Н. Рибака “Переяславська рада”, Р. Іваничука “Мальви”. Авторка пояснила, що у творах правдиво висвітлено військово-морську стратегію козацтва та романтику морських пригод.