Роль образу моря в реалізації мотиву землі. (роман “Вільні хлопці” Террі Претчетта) - Канчура, Є.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
У статті розглядається реалізація міфологічного мотиву єднання людини й землі в романі “Вільні хлопці” Террі Претчетта. Мотив землі в романі тісно поєднується з образами моря, хвиль, та морських істот. Образ моря, таким чином, набуває символічного звучання, з’являючись у різних втіленнях: палеонтологічному, міфологічному, наративному й оніричному. Доводиться, що мотив єднання з землею втілюється в новому значення завдяки реалізації його крізь призму світосприйняття доби постмодернізму, де важливу роль грає занурення у колективне несвідоме, здійснене за допомогою образу моря.