Діалектні оцінні назви як основа творення прізвищ - Лєснова, В.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
У статті проаналізовано прізвища, в основі творення яких лежать діалектні оцінні номени, що побутують у різних говіркових масивах сучасної української мови. Визначено, що твірні назви можуть мати різне експресивне забарвлення, про що свідчать відповідні позначки в діалектних словниках (зневажливе, іронічне, фамільярне, жартівливе), та містити оцінку різних якостей людини – фізичних і психічних. Установлено, що більшість аналізованих прізвищ утворено від назв з виразною негативною оцінкою.