Дослідження діяльності представників Чернігово-Новгород-Сіверського культурного осередку в працях М.Ф. Сумцова - Семко, Д. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
Стаття присвячена висвітленню політичної, церковної, громадської, літературно-публіцистичної та поетичної діяльності представників Чернігово-Новгород-Сіверського культурного осередку чернігівського архієпископа Лазаря Барановича, та архімандрита Єлецького Успенського монастиря Іоанникія Галятовського в працях професора Харківського університету М.Ф.Сумцова.