З позицій постмодерністської раціональності : нові підходи до дослідження промислових територіальних систем - Захарченко, В. (Вісник НАН України, 2002)
Розглянуто методологічні основи дослідження промислових територіальних систем як форм територіальної організації промисловості. Показано, що зміна типу наукової раціональності або поява нової методологічної парадигми, зокрема постмодерністської, потребує переосмислення базових теорій і концепцій економічної та географічної наук. Обґрунтовано доцільність використання в дослідженнях ринкових трансформацій промислових територіальних систем «м'якої» системної методології, що базується на ідеях постмодернізму, системного та синергетичного підходів.