Сучасна українська історіографія козацьких рад як органу державної влади періоду Хмельниччини - Радько, П. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
У статті в історіографічному аспекті розглядається діяльність козацьких рад як органу державної влади періоду Хмельниччини. Звернута увага на особливості функціонування козацьких рад, викликаних умовами активізації національно-визвольної боротьби проти польського гніту та утвердження незалежної Української гетьманської держави.