Соціальні зміни у дзеркалі самоорганізаційного моделювання - Бевзенко, Л. (Вісник НАН України, 2002)
Сучасний етап української суспільної історії, який може бути кваліфікований як стан тривалої кризи, потребує для свого осмислення нових теоретичних поглядів на процеси соціальних змін. Основною вимогою, що висувається до цих концептуалізацій, є їх здатність адекватно моделювати не лише гомеостатичні, а й кризові стани суспільного розвитку. Методологічне підґрунтя для пошуку таких моделей пропонує нова міждисциплінарна наука — синергетика, або теорія самоорганізації.