Романтика морських пригод у повісті Юрія Шовкопляса “Весна над морем” - Куцевол, О.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Стаття присвячена розгляду романтики морських пригод у першій повісті Юрія Шовкопляса “Весна над морем”. Для цього досліджуються образи головних персонажів, світогляд яких нерозривно пов’язаний із морем, і специфіка створення атмосфери романтики та пригодництва, аналізується проблематика та тематика твору. Основна увага зосереджується на аналізі образу пірата Кивая, який є уособленням морської стихії. У статті також зроблено короткий огляд критичних статтей, присвячених дослідженню повісті.