Між тілом і духом: до проблеми онтологічної сутності людини в прозі Михайла Івченка - Акулова, Н.Ю. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Статтю присвячено аналізу авторського погляду на питання про фундаментальний дуалізм людини, що проявився в гострому протистоянні духовного й тілесного начал. Акцентовано, що, творчо синтезувавши теорію інстинктів З. Фройда й концепцію людини Г. Сковороди, М. Івченко висловив власний погляд на проблему. Доведено, що у прозі письменника мотив протистояння духовного й тілесного начал актуалізує такі ключові для світогляду митця етико-філософські поняття, як духовність, культура, мораль.