Як відновити баланс екосистеми? - Шеляг-Сосонко, Ю.; Мовчан, Я.; Вакаренко, Л.; Дубина, Д. (Вісник НАН України, 2002)
Аналізуються причини значного збільшення кількості природних катастроф за останні 100 років. Розглядаються наслідки стихійного лиха, яке сталося в лісовому фонді південно- західної частини України у листопаді 2000 р., та його вплив на біорізноманіття лісів природно-заповідного фонду країни. Пропонуються заходи, спрямовані на поліпшення стану довкілля, підтримку екологічної рівноваги і збалансоване використання біорізноманіття.