Наука про органічний розвиток людини і довкілля (Передумови виникнення екогомології) - Злупко, С. (Вісник НАН України, 2002)
Загострення проблем взаємодії людини і довкілля сприяло виникненню нової науки — екогомології, яка спирається на наукові надбання людства, на його практичний досвід і культурні цінності. Екогомологія виходить з того, що людина тілом, душею і духом органічно пов'язана з навколишньою природою, від неї залежить якість довкілля, впорядкованість еколого-економічних систем і умови виживання.