Самоорганізація матеріалів: науковий факт чи фантом? - Большаков, В.; Дубров, Ю. (Вісник НАН України, 2002)
Здійснено аналіз можливостей щодо створення матеріалу, який самоорганізується. Показано, що ця задача еквівалентна задачі штучного створення живої клітини. Подібні утворення надзвичайно малоймовірні, оскільки рівень наших знань їхнього механізму нульовий. У будь-якому процесі самоорганізації, що відбувається на технологічному рівні, завжди можна виявити антропоморфну складову. На цій підставі автори формулюють висновок, що без глибокого теоретичного аналізу й експериментальних доказів неприпустимо вдаватися до таких визначень, як «самоорганізація матеріалу».