Соціальна історія запорозького козацтва в спадщині польських мемуаристів XVIII століття - Мільчев, В. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
У статті, на основі аналізу представницької кількості наративних джерел із архівних і бібліотечних зібрань Польщі, було розглянуто специфіку висвітлення окремих аспектів соціальної історії запорозького козацтва в мемуарній спадщині представників польської шляхти. Здійснено аналіз обставин створення щоденників, спогадів і записок окремими польськими авторами впродовж XVIII ст. Запропоновано висновок щодо рівня інформативності даного виду джерел для проведення історичних реконструкцій з соціальної історії запорозького козацтва.