Західний вектор в українському мистецтві діаспори - Новоженець, Г. (Інститут народознавства НАН України, 2008)
Стаття порушує проблеми пошукiв нових стилiв в емiграцiйному українському мистецтвi в перiод 40-70-их рр. ХХ ст. Робиться спроба спiвставити стилiстичнi шукання українських емiграцiйних митцiвiзсвiтовим мистецьким процесом, а також закцентувати увагу на оригiнальностi пошукiв у виборi власних стилiстичних шляхiв та ствердженнi iндивiдуальної та нацiональної iдентичностi.