Баба Марта, «самашедша Євдоха» і «Авдотья-Плющиха»: релікти весняного новоліття в південних і східних слов’ян - Чебанюк, О.Ю. (Слов’янський світ, 2012)
У статті розглядаються фольклорні тексти, пов’язані зі звичаями, обрядами, віруваннями південних і східних слов’ян, у яких збереглися релікти весняного новоліття в народному календарі цих народів. Аналізуються паралелі між такими фольклорними персонажами, як Баба Марта, Баба Докія (балканська традиція) та Євдоха, Овдюшка, Авдотья (східнослов’янська традиція), а також генетичний зв’язок цих персонажів з прадавніми міфологічними образами Зими й Літа.