Конфлікт цивілізацій - Поджарський, М. (Вісник НАН України, 2002)
Розглядається сучасний розвиток відносин між найбільшими людськими спільнотами — цивілізаціями — як черговий етап перерозподілу світу, особливістю якого є його переважно мирний характер. Обґрунтовується теза про те, що закономірність цих подій випливає з біологічної природи Людини.