Водно-меліоративні реалії України - Багнюк, В.; Мовчан, Я.; Цивінський, Г. (Вісник НАН України, 2002)
Внаслідок багаторічної науково не обґрунтованої господарської, зокрема водно- меліоративної роботи, Україна стала однією з екологічно найнеблагополучніших держав Європи. Більша частина її території підтоплена ґрунтовими водами, піддається періодичному затопленню, водній ерозії або вторинно заболочена. Запропоновано систему заходів щодо екологічної реабілітації природних і агроекологічних систем та реорганізації діяльності Держводгоспу на нових концептуальних засадах.