Помехоустойчивый алгоритм решения проблемы нечеткой кластеризации на базе метода нечетких связанных точек - Насибов, Э.Н. (Кибернетика и системный анализ, 2008)
Розглянуто метод нечітких зв'язаних точок (Fuzzy Joint Points - FJP), в якому нечіткість кластеризації полягає в детальності врахування властивостей елементів під час формування множин схожих елементів. На підставі цього підходу запропоновано новий перешкодостійкий варіант алгоритму FJP. Досліджено властивості алгоритму FJP і доведено достатню умову для коректного розпізнавання прихованої структури класів, що є в наявності.