В. Ауссем. Життя та діяльність - Нетреба, Ю. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
Дана стаття висвітлює біографію повноважного представника УСРР у Берліні. На основі масиву архівних джерел та літератури розкриваються основні віхи життя дипломата та членів його сім’ї, від початку політичної кар’єри і до трагічної розв’язки. Особливу увагу автор концентрує на дипломатичній діяльності В. Ауссема, коли він очолює повноважне представництво у Німеччині і бере участь у підписанні Рапалльського договору з Німеччиною. На тлі подій того часу розкривається психологічний портрет одного з провідних фігур дипломатії УСРР того часу.