Схема історії України ХІХ та ХХ ст., розроблена в зарубіжній українській історичній науці, та її вплив на розвиток сучасної археографії в Україні - Маврін, О. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
У статті аналізується вплив концепцій та схем, розроблених в українській зарубіжній історіографії щодо проблем історії України ХІХ та ХХ ст. на формування нових підходів в сучасній українській історичній науці, насамперед до завдань археографії з вивчення та публікації ширшого кола джерел.