Особливості збереження етнічної самосвідомості українцями Республіки Башкортостан у 90-х роках ХХ ст. - Бушин, М.І.; Чубіна, Т.Д. (2010)
Українці західної і східної діаспори (у тому числі в Республіці Башкортостан) роблять вагомий внесок у розвиток культури, науки, мистецтва, літератури як українського народу, так і народів країн, у яких вони проживають. З урахуванням невідкладної потреби опрацювання цілісної концепції державотворення, всебічне вивчення як позитивного, так і негативного досвіду функціонування українських спільностей за кордоном має велике значення для становлення України, як модерної національної європейської країни. Зростаючий інтерес до різних аспектів життя української діаспори з боку науковців, політиків, громадських діячів, всіх, хто цікавиться історичною наукою, зумовлює необхідність заповнення й досі існуючих прогалин в історії української діаспори.