Процеси централізації та децентралізації світу в теоретичному дискурсі - Алексеєнко, І. (Політичний менеджмент, 2008)
Співіснування двох протилежних тенденцій (централізації і децентралізації) стало ключовою характеристикою нової парадигми суспільного розвитку – процесу глобалізації. Ідеї про неминуче формування до 2000 року „світової держави” у формі безконфліктного і справедливого єдиного суспільства гуманізму в 1990-х роках не виправдалися. Ескалація військових конфліктів у світі породила почуття песимізму: з’явилися прогнози про поступове занурення світу в хаос, який настане внаслідок послаблення державних механізмів та інтенсифікації релігійних і етнічних конфліктів [2]. Сценарії переходу до гуманнішого і справедливішого інформаційного суспільства змінилися на сценарії розколу цивілізацій.