Організація та розвиток обов’язкового протипожежного страхування в Подільській губернії (1868-1914 рр.) - Ватолін, А.Г. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Розглянуто питання організації та розвитку обов’язкового протипожежного страхування в Подільській губернії в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Використовуючи нові архівні матеріали, проаналізовано правову базу введення обов’язкового страхування від вогню, етапи розвитку протипожежного страхування в краї, практику та проблеми страхової діяльності.