Богослужбовий спів Києво-Печерської лаври (ХІХ – перші десятиліття ХХ ст.): особливості функціонування традиції - Костюк, Н.О. (Слов’янський світ, 2013)
Співочі традиції провідного локусу в східнослов’янському православному ареалі − Києво-Печерської лаври − викликали раніше і до сьогодні викликають значне зацікавлення. Проте, на відміну від вивчення особливостей монодійних розспівів, особливості утримання цієї традиції в ХІХ − перших десятиліттях ХХ ст. ще не отримали належного наукового висвітлення. Та саме в цей час києво-лаврська монастирська співоча традиція досить активно модифікувалася під впливом різноманітних чинників. Свідчення про ці процеси містять матеріали періодики того часу. Їх систематизація дозволила відтворити характер і сутність змін у корінній традиції богослужбового співу Києво-Печерської лаври, а також торкнутися питання її розробки в композиторській творчості з урахуванням загального контексту її впливу на монастирський спів інших локусів східнослов’янського православ’я.